Warning Signs

2007 – ‘It’s time to explore and ignore all these warning signs’

Een regel uit ‘Warning Signs’, de titelsong van het eerste album van Edo Donkers. Wat zijn die Warning Signs? Het kunnen woorden van een bergbeklimmer of een ontdekkingsreizer zijn. Onuitgesproken verwachtingen van mensen, de wereld om je heen, van jezélf? Angsten, plotseling opdoemende herinneringen of… zijn het teréchte waarschuwingen?

Na jaren liedjes schrijven en aan zijn kunst schaven gaat Edo de waarschuwingsborden voorbij en gunt zijn muziek de open ruimte. De muziek van ‘Warning Signs’ ontstond in die open ruimte. Weidsheid en oerkracht van natuur geeft sommigen een gevoel van verlorenheid. Edo vond er zichzelf. Vergelijkbaar met hoe Amerikaans singer-songwriter Rodney Crowell het bezingt:

Time to go inward take a look at me
Try to make some sense of life’s illusions that I see
Try to solve the riddle of what it is I have to offer to this world

– ‘Time To Go Inward’- Rodney Crowell

‘Warning Signs’ is een reis door het leven zelf, waarbij onbetreden paden niet worden geschuwd. Wég met die warning signs, wat die ook mogen zijn. Verpletterende en schitterende natuurpracht, gevecht tegen middelmaat, liefde, seks, en alles wat toevallige passanten aan verborgen verhalen meedragen.

Voor het schrijven van de songs maakte Edo zich een aantal maanden los van een veeleisende baan en van zijn hele leven in Nederland. Met gitaar, opnameapparatuur, pen en papier als enige reisgenoten, vertrok hij naar de Griekse cycladen eilanden. Omringd door de uitgestrekte, mythische pracht van de Egeïsche zee smolten artistieke werkdrift, inspiratie en rust ineen.

Een Nederlandse liedschrijver die op een Grieks eiland songs schrijft in de Amerikaanse singer-songwriter stijl. Edo’s muziek klinkt dan ook niet plaats- of tijdgebonden. Maar vooruit, als de muziekwereld een ‘plakkertje’ mocht vragen: ‘Warning Signs’ klinkt ‘americana’, neigt naar ‘folk’, heeft ‘country feel’ en is behoorlijk ‘roots-rock’.

Platen van singer-songwriters zijn vaak niet in één hokje te stoppen. Grenzen van muziekstijlen en modegrillen trotserend, bezongen mensen als Carole King, Joni Mitchell, Jackson Browne en Bruce Springsteen hun zielenroerselen in de adem van één LP. Verstilde melancholieke ballads schouder aan schouder met stoere rocksongs. Na het opwippen van de pick-up naald kende je de zanger echt, zat ‘ie bij je in de huiskamer…. Songs verhalend over het leven, dat je dan tenminste die kostbare drie kwartier weer helemaal dacht te begrijpen.

‘Warning Signs’ van Edo Donkers past in die traditie. Songs als weidse landschappen, met een haast on-Nederlands gevoel van ruimte. Muziek met urgentie.

Scroll naar boven