Voortreffelijk potje snarenwerk ***½

Een plaat met een wat aparte ontstaansgeschiedenis, deze ‘Warning Signs’ van de Nederlandse singer-songwriter Edo Donkers. Voor het schrijven van de liedjes erop liet die zijn thuisland immers voor enkele maanden achter zich en trok naar de Griekse Cycladen. In het mythische kader van de fraaie landschappen om de Egeïsche Zee zocht en vond hij de inspiratie voor twaalf songs, waarvan er uiteindelijk tien op ‘Warning Signs’ zouden belanden.

Niets wat tot hiertoe een americanaplaat verraadt. Dat wordt echter wel even anders, als we het lijstje betrokkenen bij het tot stand brengen van het eindresultaat overlopen. Ingeblikt werd het geheel in Leon’s Farm, de inmiddels een flinke reputatie genietende studio van Léon Bartels in Boekend, in de buurt van Venlo.

Voor de productie ervan tekende de ook van zijn werk met ondermeer JW Roy bekende Gabriël Peeters. Andere meteen in het oog springende bijdragen zijn er van BJ Baartmans en vooral ook van de Texaanse grootmeester Stephen Bruton. Beide heren tekenen als naar goede gewoonte voor een voortreffelijk potje snarenwerk.

Dat laatste komt vooral goed tot zijn recht in wat meer richting roots rock neigende songs als het titelnummer, ‘Steal A Little Time’ en het stuiterende ‘Pure Sexual Thrill’, een liedje over een in een trein met de benen weinig tot de verbeelding overlatend over elkaar gekruist tegenover de auteur zittende schone, die net iets meer dan alleen maar zijn gedachten voor een tijdje beheerst. Elders ligt het tempo veelal een stuk lager. Op die momenten, zoals in de fraaie road song ‘Driving Down To Baltimore’, het mede door het gitaarwerk van Baartmans een weinig bluesy aandoende ‘Last Junction Home’ en het tekstueel duidelijk door zijn tijdelijke verblijfplaats geïnspireerde ‘Still Sheer Delight’, herinnert Donkers ons beurtelings aan Jackson Browne en Jeff Talmadge. En aangezien die heren elk al een flink aantal platen op hun respectieve tellers hebben staan, die hier met enige regelmaat in de CD-speler belanden, gelden hun namen eigenlijk meer als aanbevelingen dan als referenties.

Mooie plaat zondermeer!

Ctrl.Alt.Country, juli 2007
Scroll naar boven