Brede mix van bluegrass, folk, country en countryrock

In de introductietekst van naamgenoot – maar verder geen familie – Jan Donkers, radio dj bij de Nederlandse omroep VPRO, omschrijft hij Edo Donkers als een ‘Dutch boy with a Texan heart’. Dat verklaart voor een groot deel diens interesse in Americana, een genre waarin hij zich als zanger en songschrijver probeert te bekwamen.

Edo Donkers reisde doorheen het Amerikaanse zuiden en vond er inspiratie voor dertien liedjes die nu op zijn album “A Sense Of Home” terug te vinden zijn. Deze nieuwe cd is de opvolger van zijn gesmaakte debuutplaat “Warning Signs” uit 2007.

Hij brengt in deze songs een brede mix van bluegrass, folk, country en countryrock, daarbij vaak herinneringen oproepend aan het werk van Townes Van Zandt, Joe Ely en de recenter populair geworden Ted Russell Kamp.

Edo Donkers varieert ook in de songritmes tussen enerzijds rustige folkballads in de landschappen beschrijvende songs “Diamond Creek”, “Bristlecone” en “Beneath American Skies” en anderzijds stevige rocksongs in “Living The Song” en “(Lock Time In) A Freeze Frame”. De zachtjes voortkabbelende countryrocker en titeltrack “A Sense Of Home” behoort tot onze favoriete nummers uit dit album, naast bluegrass- en countrysongs “Ladybird” en “Resurrection Town”. Ook zijn performance als minzame folktroubadour in “Drinking From The Same Well” zorgt voor een rustig maar mooi moment.

In de muzikale begeleidingsgroep vallen de namen op van de ook bij BJ Baartmans spelende broertjes Koppe en Sanne Koppeschaar, harmony vocalisten Anna de Beus en Jelka van Houten, de op “Living The Song” meezingende JW Roy en producer Gabriël Peeters.

Of Edo Donkers met weemoed of vol nostalgie terugkijkt naar zijn verrijkende tournee doorheen Amerika laten we even in het midden, maar dat het een aangenaam beluisterbare plaat heeft opgeleverd staat voor ons helemaal buiten kijf.

(valsam) Rootstime.be, januari 2011
Scroll naar boven