Biografie

A Dutch boy with a Texan heart…

Edo’s eerste albums

Edo Donkers (1972, ’s-Gravenhage) begon als singer-songwriter met zijn album ‘Warning Signs’, dat in 2007 op Inbetweens Records uitkwam. Vooral Amerikaanse songwriters als Jackson Browne, James Taylor en Bruce Springsteen waren zijn eerste inspiratiebronnen. Op zijn volgende album ‘A Sense Of Home’ (Continental Records, 2010) verdiepte hij zijn zoektocht naar de weidsheid en mystiek van het Amerikaanse landschap. Hoewel onmiskenbaar geschreven vanuit de blik van een Hollander, leverde dat hem de geuzentitel ‘Verdwaalde Amerikaan In De Polder’ op. Met de twee albums tourde hij door Nederland en enige tijd door Amerika. Zowel met volledige bandbezetting als een aantal vaste begeleiders. De recensies van zijn albums waren jubelend.

Nog een Donkers

In de jaren tussen die twee albums veranderde een telefoontje van een bekende naamgenoot zijn artistieke leven. Op een doordeweekse middag nam Edo de hoorn op en hoorde met een grinnikende stem: ‘Ja hallo, met je ome Jan’. Edo kende de naam en faam van Jan Donkers natuurlijk wel, en hij werd uitgenodigd voor Jan’s programma ‘Cantina’ op Radio 6. Een soort Zomergasten op de radio, waarbij hij zijn leven in plaatjes draaien mocht laten passeren. Het contact was gelegd tussen ome Jan en Edo, die overigens in de verste verte geen familie van elkaar bleken te zijn.

A Song Journey

In 2011 droeg Edo Jan het idee aan van ‘A Song Journey’: een reis in beeld, bezielende verhalen en songs door Amerika. Het moest nadrukkelijk geen ‘muziekcollege’ worden, maar een geïnspireerde zoektocht naar de ziel van ‘The American Song’. Jan betrok er gitarist en zanger Abel de Lange bij, en Abel en Edo’s gitaarspel en zang bleken een gouden combinatie te vormen. ‘A Song Journey was born’ en werd later versterkt door artistieke duizendpoot Louis Ter Burg. Met deel 1 en deel 2 van deze theatervoorstelling stond Edo meer dan 100 keer op de planken in alle uithoeken van het land. Ook nam hij met Marc Stakenburg en Jan Donkers het initiatief tot het ‘Woody Guthrie Centennial Tribute’ in de Melkweg, en was een van de performers bij het tribute voor Bruce Springsteen in Paradiso in het jaar daarop. En zo langzamerhand werd het tijd voor…

Een derde album

De afgelopen twee jaar begon Edo, inmiddels de 40 gepasseerd en gelukkige vader van twee prachtkinderen, nog meer te beseffen welke enorme plaats muziek in zijn leven inneemt. Waarom was hij steeds zo gepikeerd als onwetenden opmerkten: ‘Wat leuk dat je zo’n hobby hebt’. True thing, muziek levert minder en minder op in ‘the internet age’, maar het bestaan van singer-songwriter is toch iets anders dan postzegels verzamelen.

Bij een uiterst succesvolle crowdfunding campagne voor zijn nieuwe album kwam het hoge woord er uit: ‘Ik zou misschien wel hebben bestaan zonder muziek, maar ik was geen persoon geweest die ik had willen leren kennen. Zonder eten kan ik misschien een maand, zonder muziek geen dag. Ik stomp dan af’.

‘Sinds ongeveer mijn vijfde maak ik “klankfoto’s” als ik een bepaald liedje hoor. Herinneringen stromen er dan in, als in een spons. Samen hebben ze een soort fort rondom mijn ziel gevormd, die me mens maakt en houdt. Misschien hebben veel mensen dat minder intens dan ik, maar ik heb het gevoel dat daar een soort universele waarheid in schuilt’.

Intieme aanpak

Ook Edo’s tweede professie: bescherming van de zee vindt inmiddels een plek in zijn muziek en songs. Voor zijn nieuwe album, dat dan ook de titel ‘Fortress’ draagt, koos Edo een meer intieme aanpak. Broers Erik en Roel Spanjers verzorgden drums, percussie en toetspartijen, Bart Wijtman de baspartijen. Die partijen worden zorgvuldig gesmeed rondom Edo’s acoustische gitaar en zang. Enkele ‘overdub’ sessies moeten de songs precies dat geven wat ze nodig hebben. Gitarist Eric van Dijsseldonk zal ook zijn snaarkunsten gaan leveren aan het album.

Met gerenommeerd muziek fotograaf Dirk W. de Jong is Edo inmiddels een artistieke samenwerking gestart. Die al heeft geleid tot de theatervoorstelling ‘American Blues’ (rondom het gelijknamige boek) en tot een aantal fotosessies voor het nieuwe album. Ook kunstenares Lotta de Beus draagt haar steentje bij voor het visuele jasje van ‘Fortress’. Edo gaat weer intensief touren met zijn nieuwe album, en werkt aan een theatervoorstelling met hetzelfde thema.

Scroll naar boven