Het komende album ‘Fortress’

Het komende album ‘Fortress’

27 mei 2016 / Geen reacties

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe album ‘Fortress‘. Edo over de titel en het album:

‘Ik had misschien wel bestaan zonder al die songs en muziek, maar ik was geen persoon geweest die ik had willen leren kennen’.

Ik ben natuurlijk gewoon een keigoeie liedjeszanger, maar de beeldspraak van een ‘Fort van Klanken’ dringt zich op. Als eten, drinken, ademen, de liefde is muziek een eerste levensbehoefte voor me. Meer en meer besef ik dat ik al vanaf mijn achtste levensjaar bezig ben met het maken van ‘klankfoto’s’. Vooral als ik zo’n lied van heel vroeger onverwachts weer hoor, stromen de herinneringen er genadeloos uit. En ik besef meer en meer dat die klankfoto’s een bouwwerk zijn geworden. Een fort, dat mijn ziel zuivert en me een soort van oerkracht verleent en de razende tijd weerstaat.

Ik hoop een universele snaar te raken bij de luisteraar. Onmacht bij menselijke conflicten, de staat van de natuur van onze planeet en een relativerende lach om de tekenen des tijds, zoals het collectief vastgeplakt zitten aan het scherm van ons mobieltje. En, eindelijk stroomt ook de zee – de zorg om onze planeet, mijn tweede professie – door mijn nieuwe album. Wat heeft die ons te bieden, en wat hebben wij nog van haar te vrezen?

‘Fortress’ gaat tien eigen composities bevatten en een of meerdere covers. Velen zullen een vette knipoog naar het Americana en Country genre bevatten, maar ook Britse (Beatles geinspireerde melodieen) en Folk invloeden doen zich gelden. Dit album is met de vaste muzikanten Roel Spanjers (toetsen), Erik Spanjers (drums en percussie) en Bart Wijtman (bas) veel meer om mijn zang heen gekapseld. Ik wil recht in je oor, recht in je ziel zingen. De thematiek is breed, maar de rode draad duidelijk: muziek als ‘Fort van de Ziel’. Een medicijn tegen cynisme, een recept voor hoop. Ik mag alleen maar hopen dat mijn eigen composities dat ook uitstralen.

‘Fortress’ zal het startschot zijn voor een nieuwe tour langs (Americana) podia en huiskamers. Ook hoop ik op kortere termijn een theatervoorstelling op de planken te kunnen zetten dat breder voortborduurt op dit thema. Ook dat is in voorbereiding.