A Song Journey I, II en II

Over het ontstaan van A Song Journey.

Op een lentedag in 2008 begon het bij Edo te kriebelen. Optreden met eigen songs in de lage landen was bij vlagen inspirerend. Maar zou het niet geweldig zijn om de pracht en praal van ‘The American Songbook’ aan een wat breder – Hollands – publiek te tonen? Eigen songs aangevuld met covers van ‘Inspiring Songwriters’ die de weg gebaand hadden. En dat suffe countryimago zou eens van het genre afgeblazen moeten worden!

Naamgenoten

In dat jaar ontmoette Edo’s achternaamgenoot Jan Donkers bij het VPRO radioprogramma Cantina. Een interview over muzikale inspiratiebronnen en lekker ‘eigen plaatjes draaien‘. Zou het geen idee zijn om met Jan een theatervoorstelling te maken? Verhalen, beelden en songs die een soort van reis vormen door de Amerikaanse binnenlanden… Jan als verteller, Edo met een andere muzikant de songs… Een notitieboekje vulde zich met schetsen, mogelijke songs en losse ideeën. De moed om de telefoon te pakken kwam op een zonnige junidag van dat jaar. Een week later zaten Jan en Edo op een zonnig terras in Amsterdam-Zuid. ‘Leuk idee Edo, maar, ik ben geen echt bekende Nederlander. We moeten er tenminste één écht bekende muzikant bij betrekken om die zaal vol te krijgen’ – zo reageerde Jan.

Op een februaridag in 2010 begon het bij Abel de Lange te kriebelen. ‘Zou het geen idee zijn om een voorstelling in elkaar te draaien? Iets met muziek uit de zuidelijke Staten van de VS en dan met verhalen van Jan…?’

‘Mmm, dat klinkt bekend’, dacht Jan toen Abel hem opbelde. ‘Leuk idee, maar er loopt al iemand met een dergelijk plan rond…laten we eens met z’n drieën afspreken om te kijken of we daar samen uit komen’.

Vonk in de machine

Abel’s telefoontje bleek de vonk die de machine van A Song Journey in beweging bracht. Abel en Edo’s gitaarspel en zang sloten naadloos bij elkaar aan. In een mum van tijd kozen Jan, Edo en Abel songs die een geografische lijn op de kaart vormden. Jan’s veertig jarige ervaring als ‘Amerika conaisseur’, een frisse, diverse keuze van songs en Edo en Abel’s muzikale chemie waren de ingrediënten voor een bezielde ‘American Music Road Trip’.

Bourgondische en met wijn benevelde schrijf- en oefensessies in Amsterdam en de Zeeuwse duinen leidden al gauw tot zo’n vijf kwartier materiaal. Gesurf op internet en een greep in dozen met oude foto’s leverden nog eens een prachtige verzameling beeldmateriaal op. ‘A Song Journey’ was geboren. Tja, Jan had zich al een rustig pensioentje voorgesteld, kat op schoot achter de geraniums in Amsterdam-Zuid… Daar kwam weinig meer van terecht.


Deze serie programma’s is in november 2019 gestopt.

In februari 2011 vond het project Een muzikale reis door de VS de succesvolle vuurdoop op het theaterpodium, inmiddels versterkt met muzikale duizendpoot Louis Ter Burg. Eerste regieadviezen werden ingewonnen bij Marcel Visbeen.

A Song Journey II (front)

In 2014 reisde A Song Journey II Round the bend door het land. Jan Donkers speelt hierin de rol van ‘hobo’, die ons deelgenoot maakt van zijn omzwervingen en ontmoetingen.

A Song Journey III- love and loss

A Song Journey III reisde vanaf 2018 door het land. Het thema is Love and Loss…

Scroll naar boven