Donkers neemt je mee in zijn ziel

”Zonder muziek had ik misschien wel bestaan, maar was ik geen mens geweest dat ik had willen leren kennen.” Deze woorden sprak Edo Donkers tijdens zijn crowdfuncing-campangne voor zijn nieuwe album Fortress. Met zo’n uitspraak krijg je een beeld van iemand die muziek ademt, leeft en bijna eet.

Fortress is de derde release die Donkers uitbrengt en hierin legt hij zijn ziel helemaal open. Hij laat je kennis maken met zijn ziel als muzikant, maar ook zijn andere kant. Die van milieukundige. Zo heeft hij het nummer ‘Face Of The Earth’ geschreven over André Kuipers. Dit is nog maar een klein deel van wat hij wil laten voelen en voornamelijk laten horen.

Het nummer is in intiem gezelschap opgenomen. Met zijn vaste muzikanten en een aantal gastmuzikanten is er een direct geluid gecreëerd. Dat is te horen op een nummer zoals ‘Resistant To Change’ waarin het lijkt alsof je in de studio staat. Doordat de track klinkt alsof je bij de opname bent, komt de betekenis van de tekst ook goed naar voren: niet willen veranderen.

Zoals al eerder is beschreven neemt Donkers je mee in zijn ziel. Maar hij laat niet alleen zijn eigen leven en persoonlijke problemen horen. Hij zingt ook over dingen die hij in het dagelijks leven ziet. In ‘Lonely Out There’ gaat het over de mensheid en haar wil om alleen maar in beeldschermen te duiken. Een duidelijke boodschap dat je je ondanks het grote bereik heel eenzaam kan voelen.

Fortress is een album waar je de aandacht en de tijd voor moet nemen. Dan komt de beauty van geheel naar voren en worden er extra lagen aan toegevoegd. Zonder die lagen is de plaat een ietwat eentonig geheel met iets te weinig variatie. Maar misschien dat daar de kracht van Edo Donkers zit. Een wolf in schaapskleren.

Festival Info, 2017-04-06
Scroll naar boven