A sense of home

2010 – De inspiratie voor het tweede album van singer-songwriter van Edo Donkers – was een maandenlange reis door het Zuid-Westen van de USA. De landschappelijke vergezichten van Texas, Arizona en Nevada hebben hun weg gevonden in de songs van ‘A Sense Of Home’.

Zoals de titel doet vermoeden, is ‘A Sense Of Home’ een indringende zoektocht naar ‘thuisgevoel’. Is dat iets van een duur huis: vier muren met een dak erop? Amerikaans schrijver Henry David Thoreau gaf in het midden van de 19e eeuw al zijn bezittingen op en leefde jarenlang in een nederig hutje aan het meertje Walden Pond. Dat verblijf in de natuur verschafte hem de wijsheid dat materiële eigendommen een verborgen prijskaartje hebben. De ware ‘prijs van dingen’ is niet zozeer alleen de kostprijs, maar veel meer de ‘levenstijd’, die het je kost om het af te betalen. Alhoewel niet direct tastbaar, zwerft het gedachtengoed van deze schrijver door ‘A Sense Of Home’.

Een rusteloze Amsterdamse troubadour die de benauwdheid van de Hollandse polder verruilde voor de Amerikaanse ‘open road’. Heen en weer geslingerd tussen de dwingende stilte van open vlaktes en het troostende rumoer van de stad, zoals in de song ‘Resurrection Town’. Uit wat bestaat thuisgevoel dan wél? Die bepaalde plek, de uitdrukking van dat gezicht, die onvergetelijke geur, kleur, geluid, natuurlandschap… of stadsgezicht?

Op songs als ‘Drinking From The Same Well’ en ‘Living The Song’ heeft Edo zijn ‘spirit arms open wide’, zijn geest volstromend met de mystiek van grillige Amerikaanse landschappen. In de song ‘Bristlecone’ in de staat Nevada oog in oog staand met deze vijfduizend jaar oude boom: het oudste levende organisme op aarde.

Edo’s kenmerkende beeldende en verhalende stijl is de artistieke rode draad. Vaak in de voetsporen en stijl van de ‘Great American Troubadours’: Woody Guthrie, Townes van Zandt en vele volgelingen. ‘A Sense Of Home’ is opnieuw niet vast te pinnen op één muziekstijl. (Country) Rock, folk, country, blues en ook bluegrass stromen als klaterende rivieren door het album. Songs ‘rijk aan ruimte’, bij gebrek aan betere bewoordingen ook wel ‘Americana’ genoemd.

Die terugkerende vraag wat toch zo boeit aan dat duizenden kilometers verre continent. En hoe authentiek kan je als Hollander zijn in die liedkunst in een andere taal? Een soort van antwoord is ‘Diamond Creek’. Hierin kruipt Edo in de huid van een oorspronkelijke Europese pionier die zich – een beetje als Thoreau – met bijl in hand een huis hakt uit de wildernis van de bossen van Ohio. Een verhaal dat Europese wortels van Amerika en zijn bewoners blootlegt, geïnspireerd door de verhalenbundel ‘Wilderness Plots’ van Amerikaanse schrijver Scott Russell Saunders. ‘A Sense Of Home’ is daarmee tegelijkertijd een onvervalst Americana én Hollands album geworden. Amerikaanse indrukken door de opmerkzame ogen van een Nederlands singer-songwriter.

Maar de ontdekkingsreis die ‘A Sense Of Home’ heet kiest ook andere, onverwachtse afslagen. Universele zielenroerselen bevolken de songteksten. Spoken uit het verleden worden als tijdelijke lifters langs de Highway achtergelaten. Een plaat voor ‘onderweg’. Een persoonlijke, en toch universele zoektocht. Om – zo beoogt de auteur – voldaan te vallen in ‘The Embrace Of Night’, dat het album afsluit.

Scroll naar boven